16/04/2023 00:01

НАСТАНАК ВИТЕШКОГ РЕДА

Настанак Витешког реда Светог Гепргија

 

Настанак витешких редова током средњег вијека представља значајну тачку у развоју европског друштва. Ови редови су се често формирали под вођством владара или угледних личности како би се афирмисали вриједности храбрости, витештва и преданости. Један од таквих редова је и Витешки ред Светог Георгија, који је основао Стефан Немања, истакнути српски владар, 1166. године.

Стефан Немања, чији је владарски период обухватао 12. и 13. вијек, оставио је неизбрисив траг у историји Србије. Након што је преузео власт, Немања је имао амбициозне планове да учврсти своју власт и шири утицај српске државе, а и да испуни своје обећање дато Светом Георгију да сагради Храм Светом Георгију и оснује витешки ред Светог Георгија, док је био у ропству.

Храм Ђурђевих ступова, посвећен Светом Георгију, већ је био у изградњи. Немања је одлучио да темеље ове светиње искористи као идеално мејсто за афирмацију своје власти и промоцију врлина које су га одликовале - храбрости, лојалности и витештва. Он је одлучио да оснује витешки ред који ће носити име Светог Георгија, заштитника ратника.

Темељи Храма Ђурђевих Ступова већ су увелико доминирали изнад Раса када је Немања пажљиво одабрао дванаест изузетно оданих и вјешто обучених ратника како би били оснивачи Витешког реда Светог Георгија. Ови ратници су били симбол Немањине власти и врлина које је желио да промовише у српском друштву. Њихов задатак је био да шире Немањину власт, бране српске територије од потенцијалних пријетњи, те да дјелују као узор храбрости и части за остале ратнике.

Тог љета и те вечери на дан Светог Великомученика Георгија послије вечерње молитве дванаест одабраних витезова на темељима Храма Ђурђевих Ступова, клекло је пред Господа, Светог Великомученика Георгија и свог владара Немању, нудећи своје мачеве као залог живота, заклело се на вијерност српском роду и свом владару Стефану Немањи.

Витешки ред Светог Георгија није само био војни ентитет, већ је такође имао и дубоке вјерске и моралне аспекте. Његови чланови су били дужни да се придржавају строго дефинисаних кодекса понашања, који су истицали част, поштовање према светињи и духовну чистоту.

Витешки ред Светог Георгија је током времена постао симбол српског војничког наслијеђа и витешких врлина. Његово оснивање је додатно ојачало Немањину власт и допринјело стабилности српске државе. Иако је ред током историје пролазио кроз различите фазе, његово наслијеђе и даље живи кроз културу, умјетност и сјећање на средњовековну Србију.

Дакле, оснивање Витешког реда Светог Георгија од стране Стефана Немање 1166. године представља значајан тренутак у историји Србије и европских витешких редова. Његова сврха је била не само да обезбједи војну заштиту, већ и да промовише вриједности витештва, храбрости и духовне оданости, чиме је оставио трајни печат на српско друштво и култури.

У народу су Немањине витезове звали Ђуђевштаци ријетко чак и Завјетници Светог Георгија, а они су били витезови Витешког реда Светог Георгија.

Записа се ово словима златопечатним на дан Великомученика Светог Георгија љета господњег 1166 (6674) мјесеца лажитрава индиктиона седмог двадесеттрећи дан.

Суђено је да буде и нека буде.

Амин

ГВМ

 

 

—————

Back


Contact

Суверени војни витешки ред Чувари копља Св. Георгија


Напомена:

Свјесно и са намјером пишемо срБски умјесто срПски, не користећи граматичко правило једначења сугласника по звучности!

детаљније


Актуелности


"Не говори Богу да си у невољи.
Реци невољи да си са Богом."

Каква је тачна и дубока мисао уложена у ову фразу!

Наши преци нису тражили од Бога да нешто учине за њих.
Добили су подршку Бога.
И знали су да ће све успети ако се труде!


Организација Братства

13/03/2011 23:30

НАЧЕЛА БРАТСТВА

  НАЧЕЛА Сувереног војног витешког реда ”Чувари копља Свetog Георгија” Н А Ч Е Л А СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД - ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА у својим је активностимаи у свом свеукупном дјеловању непрестано и потпуно прожет начелима хришћанства, хуманизма, витештва, људске честитости и...

Read more

—————

13/03/2011 23:43

БРАТСТВО СРБСКИХ ВИТЕЗОВА

 Најчешће постављена питања о „Витезовима Чуварима копља Светог Георгија“:   Који су ваши циљеви?, Да ли сте ви вјерска, војна или политичка организација?, Да ли сте ви тајна или јавна организација?, Какав је ваш однос према србској историји и србском насљеђу?, Да ли сте професионална...

Read more

—————

16/03/2011 19:18

КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ РЕДА ЧУВАРА КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА   На оснуву правила понашања и Правила, Статута Братства Србских Витезова „Чувари копља Светог Георгија“, на Сабору Рас Витезова одржаног 06. Маја 7518. (2010.) године  усвојен је :   КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ...

Read more

—————

07/05/2020 00:20

МОЛИТВА СВЕТОМ ГЕОРГИЈУ

Молитва Светом Георгију Сувереног војног витешког реда Чувара копља Светог Георгија   Нека копље Светог Георгија заблиста сјајно, свијетло и чисто. За ова времена смо га чували у Царској Лаври Хиландара, а данас у рукама Витешког реда спремно је да служи своме господару и убије аждају зла,...

Read more

—————