22/01/2020 20:56

ИЗЛОЖБА ФАКСИМИЛА МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА У БАНСКОМ ДВОРУ

Изложба "Мирослављево јеванђеље" отворена у Банском двору: Раскошна реликвија чувар писмености

 

БАЊАЛУКА - Изложба факсимилног издања "Мирослављевог јеванђеља" отворена је у салону бана Светислава Тисе Милосављевића, у Банском двору Културном центру.

Реализована је у сарадњи са Удружењем "Витешки ред Чувари копља Светог Георгија", а старјешина удружења Горан Вук Мећава објаснио је да је значај изложене верзије у томе што је оригинално "Мирослављево јеванђеље" књига до које је тешко доћи.

- Оригинал се чува у Београду и само једном годишње изађе у јавност и то на отприлике десет дана - казао је Мећава.

Такође је нагласио да је значај овог факсимила што људи имају прилику да га прелистају те виде све илуминације које су рађене у њему. Према његовим ријечима, факсимил је тренутно један од најбоље и најквалитетније урађених у свијету. Откупљен је од стране библиотека и универзитета широм свијета. Посебно је нагласио значај "Мирослављевог јеванђеља", чија историја је велика, компликована и дубока. Оно је јединствено дјело које је прави вишевјековни чувар писмености.

- Мирослав је био жупан Захумља и јеванђеље је радио за себе, али га је поклонио Светом Сави, који је кренуо на Хиландар, те је јеванђеље провело 700 година у Хиландару - додао је Мећава.

Најстарији сачувани ћирилични рукопис, написан је у посљедњој четвртини 12. вијека за хумског кнеза Мирослава и од настанка је имао статус реликвије.

- По љепоти, разноврсности и величини ликовних украса, раскошној позлати, организацији текста, па и самом формату, "Мирослављево јеванђеље" заузима јединствено мјесто међу сачуваним православним јеванђелистарима - навели су организатори изложбе.

Ово издање приредили су Вељко Топаловић, Душан Мрђеновић и Бранислав Бркић.

- Документарни серијал "У почетку беше реч" (завршен 2007. године), као и истоимени документарни филм о историјату "Мирослављевог јеванђеља" награђен је на свјетским и европским фестивалима документарног филма, а добио је и специјалну награду на фестивалу словенског духовног филма - додали су организатори.

Изложба у Банском двору биће отворена мјесец дана.

—————

Back


Contact

Суверени војни витешки ред Чувари копља Св. Георгија


Напомена:

Свјесно и са намјером пишемо срБски умјесто срПски, не користећи граматичко правило једначења сугласника по звучности!

детаљније


Актуелности


"Не говори Богу да си у невољи.
Реци невољи да си са Богом."

Каква је тачна и дубока мисао уложена у ову фразу!

Наши преци нису тражили од Бога да нешто учине за њих.
Добили су подршку Бога.
И знали су да ће све успети ако се труде!


Организација Братства

13/03/2011 23:30

НАЧЕЛА БРАТСТВА

  НАЧЕЛА Сувереног војног витешког реда ”Чувари копља Свetog Георгија” Н А Ч Е Л А СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД - ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА у својим је активностимаи у свом свеукупном дјеловању непрестано и потпуно прожет начелима хришћанства, хуманизма, витештва, људске честитости и...

Read more

—————

13/03/2011 23:43

БРАТСТВО СРБСКИХ ВИТЕЗОВА

 Најчешће постављена питања о „Витезовима Чуварима копља Светог Георгија“:   Који су ваши циљеви?, Да ли сте ви вјерска, војна или политичка организација?, Да ли сте ви тајна или јавна организација?, Какав је ваш однос према србској историји и србском насљеђу?, Да ли сте професионална...

Read more

—————

16/03/2011 19:18

КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ РЕДА ЧУВАРА КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА   На оснуву правила понашања и Правила, Статута Братства Србских Витезова „Чувари копља Светог Георгија“, на Сабору Рас Витезова одржаног 06. Маја 7518. (2010.) године  усвојен је :   КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ...

Read more

—————

07/05/2020 00:20

МОЛИТВА СВЕТОМ ГЕОРГИЈУ

Молитва Светом Георгију Сувереног војног витешког реда Чувара копља Светог Георгија   Нека копље Светог Георгија заблиста сјајно, свијетло и чисто. За ова времена смо га чували у Царској Лаври Хиландара, а данас у рукама Витешког реда спремно је да служи своме господару и убије аждају зла,...

Read more

—————