26/07/2023 20:32

МАЧ КАО СИМБОЛ

МАЧ КАО СИМБОЛ

Када Витез облачи своју униформу и опасује мач свог витештва, он се издваја од свог окружења. Он не само да представља витепки ред коме припада, већ је и манифестација тог племенитог карактера који се високо цијени пред Богом и људима.

У модерним војскама, официри су обавезни да посједују и носе мач током церемонијалних догађаја. Исто тако, сваки Витез или официр са чином поручника или изнад њега мора да посједује мач. За мач се каже да је амблем витешке и војне части и требало би да подстакне носиоца на праведну и великодушну потрагу за чашћу и врлином. Осим што подстиче носиоца на великодушну потрагу за чашћу и врлином, мач је симбол слободе и снаге.

Шта су симболи?

Симболи су важни да нас подсјећају на важне истине. Симболи су безвременски језик који даје визуелну форму идејама и осјећањима која би иначе пркосили моћи ријечи.

Иако се савремени Витез позива на средњовековне дане када су се витештво и племенитост отворено славили, а посједовање мача значило је борбу против „крви и меса“ непријатеља, савремени Витез би требало да носи свој мач симболично у одбрани истине од заблуде.

Мач је симбол Светог Духа који је ријеч Божија, ријеч која је истина. Дакле, ријечи савременог Витеза могу да разбију лаж ако чувамо истину у свом уму и души и користимо их у свакој ситуацији у којој се лаж и заблуда  појављују, „јер је ријеч Божја брза, моћна и оштрија од било које оштрице мача, која пробија све до раздвајања душе и духа, и костију и сржи, и разабире мисли и намјере срца“. (Јевр. 4:12).

Док церемонијално носимо своје мачеве уз наше униформе, можемо такође симболично да рукујемо мачевима у одбрани истине од заблуде у доба када лаж и заблуда парадирају отворено и неприхватљиво пред нама.

Мач данас

Мач је крст, који карактерише равнотежа мушких и женских елемената, оружје које у алхемијском смислу лијечи и представља симбол "сувог пута" или Марса.

И данас, шарм мача изгледа нетакнут, тако да нема војске, колико год модерна била, која би се усуди да га се у потпуности одрекне, док су деца згрожена када на телевизији виде своје омиљене футуристичке јунаке који се међусобно боре мачевима у апокалиптичким борбама, а нарочито у одлучујућим фазама користећи тако древно оружје као што је мач. 

Шта је заиста мач?

Свети карактер врха

У данашњим војскама то је мало више од наслиједства, чијег се првобитног свјетовног значења готово нико више и не сјећа. Па не чуди то да команрир свечане гарде спушта мач у знак поздрава додирујући земљу врхом мача, што је озбиљна грешка, јер је врху мача приписан свети карактер, тако да је била света и часна дужност, пажљиво сачувати врх мача од било каквог контакта - (укључујући, наравно, и онај елемент „Земље“, који се одувјек сматрао симболом густе материјалности, и све оне паклене и себичне чежње које се обично гнијезде у њој).

Друга неопростива грешка било је пуштање његовог беспрјекорног сјаја замућеним црвенкастим и непрозирним рђастим мрљама, а као што знамо у алхемијском смислу гвожђе је симбол мушкости и физичке снаге. Одатле не чуди што је управо симбол мушкарца истовремено и симбол гвожђа.

Поријекло мача

О порјеклу мача постоје многе легенде. Неки народи га повезују са метеоритима, то јест "гвожђем које је пало с неба", и зато га сматрају поклоном од Богова и кондензатом уранске моћи. Други, с друге стране, вјерују да је то плод Мајке Земље, у чијој би влажној и тамној утроби сјеме гвожђа полако сазрело, чекајући да га извуче човјек и обликује мистичном силом Ватре и према Божанским умјетничким принципима.

Алхемија мача

Мач је, дефинитивно, симбол побједе не само над материјалним непријатељима, већ и непријатељима духа, тако да ратници од оружја и религије с правом бирају мач;

У ствари, мач је крст: сјечиво представља палму, а попречна ручка је патибулум.

Из тога слиједи да се на езотеријско-оперативном нивоу мач мора сматрати савршено избалансираном силом, у којој брзи борбени нагон оштрице обуздава, контролише и води, њежни и женствени покрет преко рукохвата. Можемо такође рећи да, у овом оружју, двије руке попречне симболизују тихе женске врлине вјере и наде, које подржавају и воде ватрену снагу сјечива. Због тога је мач одувјек био тако цјењен. Управо због тих карактеристика равнотеже, које бисмо узалуд тражили рецимо у сјекири или буздовану, а оба изузетна мушка оружја, која дјелују у акцији без икакве контроле вишег реда.

Принципи мача

Ратник подиже свој мач високо, у небеса, као да извлачи сву снагу из њих, и након што се на овај начин наоружао супериорном и уранском снагом, сконцентрисано се у цијелости обруши на мету у експлозији снажног ударца, суђеног да распрши сву енергију непријатеља испред себе, али и у имплозију унутар ратника која слиједи након тога која чини круну у уништењу сила зла гдје год да су у ратнику или ван њега.

ГВМ

 

—————

Back


Contact

Суверени војни витешки ред Чувари копља Св. Георгија


Напомена:

Свјесно и са намјером пишемо срБски умјесто срПски, не користећи граматичко правило једначења сугласника по звучности!

детаљније


Актуелности


"Не говори Богу да си у невољи.
Реци невољи да си са Богом."

Каква је тачна и дубока мисао уложена у ову фразу!

Наши преци нису тражили од Бога да нешто учине за њих.
Добили су подршку Бога.
И знали су да ће све успети ако се труде!


Организација Братства

13/03/2011 23:30

НАЧЕЛА БРАТСТВА

  НАЧЕЛА Сувереног војног витешког реда ”Чувари копља Свetog Георгија” Н А Ч Е Л А СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД - ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА у својим је активностимаи у свом свеукупном дјеловању непрестано и потпуно прожет начелима хришћанства, хуманизма, витештва, људске честитости и...

Read more

—————

13/03/2011 23:43

БРАТСТВО СРБСКИХ ВИТЕЗОВА

 Најчешће постављена питања о „Витезовима Чуварима копља Светог Георгија“:   Који су ваши циљеви?, Да ли сте ви вјерска, војна или политичка организација?, Да ли сте ви тајна или јавна организација?, Какав је ваш однос према србској историји и србском насљеђу?, Да ли сте професионална...

Read more

—————

16/03/2011 19:18

КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ РЕДА ЧУВАРА КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА   На оснуву правила понашања и Правила, Статута Братства Србских Витезова „Чувари копља Светог Георгија“, на Сабору Рас Витезова одржаног 06. Маја 7518. (2010.) године  усвојен је :   КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ...

Read more

—————

07/05/2020 00:20

МОЛИТВА СВЕТОМ ГЕОРГИЈУ

Молитва Светом Георгију Сувереног војног витешког реда Чувара копља Светог Георгија   Нека копље Светог Георгија заблиста сјајно, свијетло и чисто. За ова времена смо га чували у Царској Лаври Хиландара, а данас у рукама Витешког реда спремно је да служи своме господару и убије аждају зла,...

Read more

—————