16/07/2023 22:20

НАЧЕЛА ВОЂЕ

НАЧЕЛА ВОЂЕ

СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ РЕДА

ЧУВАРА КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

 

1  

Најважније начело вође је да води кроз лични примјер. Ако је то могуће, вођа би требало да је већ урадио оно што ће од својих сљедбеника тражити да ураде.

2. 

Најбоље вође углавном долазе из “наших витешког реда”. Они воде људе својим личним примјером и искуством.

3. 

Неопходно начело је то да вођа апсолутно вјерује у оно за шта се бори. Преданост вође се преноси на његове сљедбенике.

4. 

Вођа не смије да посматра, већ да учествује са својим људима и истраје. Вођство се не састоји од заповједања, већ од предвођења.

5.

Човјек који није сам спреман да уради оно што тражи од других је заповједник а не вођа.

6. 

Добар вођа није теоретичар. Његови успјеси се мјере достигнућима, а не теоријама. Добре идеје су оне које су дјелотворне, све остале су за мислиоце.

7.

Вође не добијају поштовање, они га заслужују. Ако вођу не поштују људи из нашег витешког реда, онда мора да погледа дубље у себе и да пронађе одговор.

8. 

Човјек који послије озбиљног размишљања и разматрања сматра себе вођом, обично то није, јер би он већ увелико предводио, а не само размишљао о томе.

9. 

Постоје људи који су “рођене вође”, као и они који то постану. Први посједују урођену способност и таленат од почетка, други то постану кроз учење и искуство.

10. 

Вођа није изолован, он разумије своје људе и оно што их мотивише. Он даје похвале и признања људима који су успјешни, брине се и помаже онима који не успију. Људима уопште, а посебно људима из нашег витешког реда увијек пружа другу шансу да се докажу. Ниједан човјек који је дао све од себе не треба бити оштро осуђиван због једног инцидента који је можда био посљедица неког преокрета живота.

11. 

Најтежи задатак за способног вођу је да буде ауторитет. Ако је ауторитет, гдјје год је то могуће, онда је то оно што га чини супериорнијим у односу на друге вође које то нису.

12. 

Добар вођа увијек гледа да има своју замјену.

 

—————

Back


Contact

Суверени војни витешки ред Чувари копља Св. Георгија


Напомена:

Свјесно и са намјером пишемо срБски умјесто срПски, не користећи граматичко правило једначења сугласника по звучности!

детаљније


Актуелности


"Не говори Богу да си у невољи.
Реци невољи да си са Богом."

Каква је тачна и дубока мисао уложена у ову фразу!

Наши преци нису тражили од Бога да нешто учине за њих.
Добили су подршку Бога.
И знали су да ће све успети ако се труде!


Организација Братства

13/03/2011 23:30

НАЧЕЛА БРАТСТВА

  НАЧЕЛА Сувереног војног витешког реда ”Чувари копља Свetog Георгија” Н А Ч Е Л А СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД - ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА у својим је активностимаи у свом свеукупном дјеловању непрестано и потпуно прожет начелима хришћанства, хуманизма, витештва, људске честитости и...

Read more

—————

13/03/2011 23:43

БРАТСТВО СРБСКИХ ВИТЕЗОВА

 Најчешће постављена питања о „Витезовима Чуварима копља Светог Георгија“:   Који су ваши циљеви?, Да ли сте ви вјерска, војна или политичка организација?, Да ли сте ви тајна или јавна организација?, Какав је ваш однос према србској историји и србском насљеђу?, Да ли сте професионална...

Read more

—————

16/03/2011 19:18

КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ РЕДА ЧУВАРА КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА   На оснуву правила понашања и Правила, Статута Братства Србских Витезова „Чувари копља Светог Георгија“, на Сабору Рас Витезова одржаног 06. Маја 7518. (2010.) године  усвојен је :   КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ...

Read more

—————

07/05/2020 00:20

МОЛИТВА СВЕТОМ ГЕОРГИЈУ

Молитва Светом Георгију Сувереног војног витешког реда Чувара копља Светог Георгија   Нека копље Светог Георгија заблиста сјајно, свијетло и чисто. За ова времена смо га чували у Царској Лаври Хиландара, а данас у рукама Витешког реда спремно је да служи своме господару и убије аждају зла,...

Read more

—————