14/05/2023 17:52

ОРГАНИЗАЦИЈА ВИТЕШКОГ РЕДА - Основне информације

Структура и Организација Реда - Основна информација

На челу Сувереног војног витешког Реда Чувара копља Светог Георгија налази се Свети Георгије.а Команда реда састоји се од Врховне Команде Реда као првог прстена на чијем челу се налази Велики Навигатор, Рас витез Стефан СрБски први међу једнакима, коју чине 24 Рас витеза. Други прстен чини 48 витезова Копљаника, на чијем челу се налази Рас Витез Национални Командант Реда. Трећи прстен чини 48 Копљоноша (Витешки Завјетници кандидати за витешку титулу) од којих је сваки одговоран свом Копљанику. Четврти прстен чини 48 Штитоноша (кандидати за Копљоноше) од којих је сваки одговоран свом Копљанику. Пети прстен чини неограничени број Браће (чланови Витешког реда) које води Витез Копљаник Обласни Командант Реда.

Принцип доношења одлука унутар Врховне Команде реда је заснован на сагласју које произилази из једномислија. До једномислија и сагласја се долази искључиво кроз духовни, литургијски процес. Литургијом се елиминише гордост и отварају се врата Светом Духу да мистичним путем доноси одлуке дејствујући кроз чланове Врховне Команде Реда.

Неслагање се подразумјева као неуспјех. У том случају одлуку доноси Велики Навигатор Реда. Одлука Великог Навигатора Реда је апсолутна и необорива јер је његов положај у Реду и унутар Врховне Команде апсолутан. Чланови Врховне Команде Реда морају бити Православне вјере. Врховна Команда Реда проглашава Витезове Копљанике, проглашава Копљоноше и врши промоцију у Штитоноше и именује све функције у Реду, разрјешава функције и звања у Реду и доноси све друге концепцијске, управне и извршне одлуке у вези са Редом.

Звање, тј. чин  витеза је доживотан и може се изгубити само због тежег дисциплинског прекршаја услед кога санкцију изриче Врховна Команда Реда. Нови витез може бити примљен тек када једно мјесто остане слободно усљед иступања из Реда, смрти или дисциплинске санкције која повлачи губитак звања витеза. Чланови реда са звањем витеза морају бити хришћанске вјере у неком од аутентичних предања ове вјере. Браћа Реда су звање, тј. чин који се налази хијерархијски испод чина штитоноша и њихов број није ограничен. Они немају никакву обавезу према Реду, међутим уколико то желе, могу ступити на неку функцију Реда, и самим тим преузети неке обавезе.

* Основно вјеровање витешког реда Чувара копља Светог Георгија је да Божанско не познаје појам убиства, тако да Свети Георгије не убија Аждају већ је својим копљем просвјећује, просвјетљује и иницира тако да она постаје Змај. На сличан начин, након великог подвижништва издвајају се најбољи витезови из редова Чувара копља Светог Георгија, који постају Змајевити и који стичу право да свој грб обгрле Змајем и носе Змаја који репом омотава свој врат као знак распознавања.

* Значај тврђаве Рас за српску средњовековну државу може се видети из налаза у богатим археолошким слојевима који датирају из друге половине XII века и првих деценија XIII века. У самој тврђави је у току владавине Стефана Радослава (1228-1233) радила ковница у којој је кован први српски новац. Према досадашњим сазнањима, краљ Радослав је започео ковање новца у Солуну, да би 1230. године отвoрио ковницу у Расу. Занимљиво је да су сви примерци првог српског кованог новца откривени управо у слојевима уништења града, у којима су јасно уочени трагови великог пожара из 1233. године.

У исто вријеме тврђаву Рас у доба Немањића чували су посебно одабрани витезови, најбољи од најбољих из Витешког реда Чувара копља Светог Георгија. Витезови тврђаве Рас били су добро обучени и познати по свом јунаштву и посебно цијењени у витешким круговима, а у народу познати као Витезови Раса или Рас Витезови. Временом су особине Рас Витезова прешле у легенду, а Витешки ред Чувари копља Светог Георгија у част Рас витезова успоставља највишу витешку титулу и ранг који један витез може да добије, а то је звање „Рас витез“.

 

—————

Back


Contact

Суверени војни витешки ред Чувари копља Св. Георгија


Напомена:

Свјесно и са намјером пишемо срБски умјесто срПски, не користећи граматичко правило једначења сугласника по звучности!

детаљније


Актуелности


"Не говори Богу да си у невољи.
Реци невољи да си са Богом."

Каква је тачна и дубока мисао уложена у ову фразу!

Наши преци нису тражили од Бога да нешто учине за њих.
Добили су подршку Бога.
И знали су да ће све успети ако се труде!


Организација Братства

13/03/2011 23:30

НАЧЕЛА БРАТСТВА

  НАЧЕЛА Сувереног војног витешког реда ”Чувари копља Свetog Георгија” Н А Ч Е Л А СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД - ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА у својим је активностимаи у свом свеукупном дјеловању непрестано и потпуно прожет начелима хришћанства, хуманизма, витештва, људске честитости и...

Read more

—————

13/03/2011 23:43

БРАТСТВО СРБСКИХ ВИТЕЗОВА

 Најчешће постављена питања о „Витезовима Чуварима копља Светог Георгија“:   Који су ваши циљеви?, Да ли сте ви вјерска, војна или политичка организација?, Да ли сте ви тајна или јавна организација?, Какав је ваш однос према србској историји и србском насљеђу?, Да ли сте професионална...

Read more

—————

16/03/2011 19:18

КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ РЕДА ЧУВАРА КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА   На оснуву правила понашања и Правила, Статута Братства Србских Витезова „Чувари копља Светог Георгија“, на Сабору Рас Витезова одржаног 06. Маја 7518. (2010.) године  усвојен је :   КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ...

Read more

—————

07/05/2020 00:20

МОЛИТВА СВЕТОМ ГЕОРГИЈУ

Молитва Светом Георгију Сувереног војног витешког реда Чувара копља Светог Георгија   Нека копље Светог Георгија заблиста сјајно, свијетло и чисто. За ова времена смо га чували у Царској Лаври Хиландара, а данас у рукама Витешког реда спремно је да служи своме господару и убије аждају зла,...

Read more

—————