13/03/2011 23:43

БРАТСТВО СРБСКИХ ВИТЕЗОВА

 Најчешће постављена питања о „Витезовима Чуварима копља Светог Георгија“:

 

Који су ваши циљеви?,

Да ли сте ви вјерска, војна или политичка организација?,

Да ли сте ви тајна или јавна организација?,

Какав је ваш однос према србској историји и србском насљеђу?,

Да ли сте професионална или хуманитарна организација?,

Како се постаје чланом вашег братства?

 

Тешко је одговорити на ова питања, а не повећати збуњеност оних који не разумију наше Братство. Одговор који се намеће и који је једино исправан, је да смо ми све то и наравно много више од тога. Суверени војни витешки ред „Чувари копља Светог Георгија“ је прво и основно србска хришћанска организација. Наши чланови су првенствено православни хришћани и као такви они су активни у чувању и баштињењу србске културе и традиције. А од самог свог оснивања Братство је и чувар благородне лозе Немањића. Кад се ангажујемо да дјелујемо у православном хришћанском духу и штитимо србске интересе, свјесни смо да тада на пладњу излажемо наше главе. И све док смо спремни тако чинити те чувати и бранити нашу нацију, вјеру и светородну лозу Немањића, ми смо на неки начин испунили свој циљ.

 

Као што знамо Стефан Немања је оснивач Витешког реда, а самим тиме и његов духовник. Проучавањем живота Стефана Немање и времена у којем је живио, закључићемо да нема велике разлике у вриједностима за које се залажемо. А то проучавање ће нам такође помоћи да проникнемо, схватимо и усвојимо вриједности које нам је то вријеме донијело. То ће нас учинити ближим нашим корјенима што ће нас опет на посебан начин везати за циљеве Витешког реда.

Ми као чувари копља, тј. Чувари свих вриједности србске историје, културе и светородне лозе Немањића. Постајемо та оштрица то копље, та снага која ће увијек реаговати и по сваку цијену штитити интересе србске нације. И из тих разлога смо задржали важне елементе војне организације која је у прошлости дефинисала наш Витешки ред.

 

Кроз историју нашег Витешког реда, били смо савременици многих драматичних политичких превирања, тако да смо добро научили лекцију како се брзо може урушити оно што наизглед дјелује чврсто и стамено. То је један од разлога зашто смо прешли у полуотворен начин дјеловања. Наравно до нас то не спрјечава да ако вјерујемо у неку политичку идеју, да ћемо је подржати, чак се и сами ангажовати. Наша је и обавеза да одржавамо и да се бринемо о физичкој слободи нашег народа али првенствено о његовој духовној чистоти и слободи.

 

Високе културне,моралне, етичке и ине карактеристике нису само препорука и фолклор већ услов по којима функционишу чланови Витешког реда. Пратећи развој „Западне цивилизације“ у последњем миленијуму, а и у данашње вријеме, постали смо савременици тог континуираног моралног посрнућа цјелокупног човјечанства под утицајем „Западне цивилизације“. Тако да се и  наша борба мора преселити из материјалног на духовни ниво. А самим тиме за то нам је потребо високо-културно и етички и морално продуховљено чланство јер за будуће битке више нам нису потребни пјешадија и коњица.

 

Свједоци смо све већег раслојавања у друштву и  на жалост повећања броја сиромашних људи како у читавом свијету тако и у нашем најближем окружењу. Хуманитарни рад је још један од сегмената гдје Витешки ред покушава да се бори против сиромаштва и наш хуманитарни рад и јесте оно што је најважније.

 

Нека нас Бог благослови упорношћу и издржљивошћу, тако да наша Вјера постане снажна, да наша Нада извуче друге из очаја и да наша Љубав и Милосрђе додирну многе људе и да све што чинимо, чинимо у Божије име.

 

* * *

 

—————

Back


Contact

Суверени војни витешки ред Чувари копља Св. Георгија


Напомена:

Свјесно и са намјером пишемо срБски умјесто срПски, не користећи граматичко правило једначења сугласника по звучности!

детаљнијеАктуелности

 

Организација Братства

13/03/2011 23:30

НАЧЕЛА БРАТСТВА

  НАЧЕЛА Сувереног војног витешког реда ”Чувари копља Свetog Георгија” Н А Ч Е Л А СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД - ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА у својим је активностимаи у свом свеукупном дјеловању непрестано и потпуно прожет начелима хришћанства, хуманизма, витештва, људске честитости и...

Read more

—————

13/03/2011 23:43

БРАТСТВО СРБСКИХ ВИТЕЗОВА

 Најчешће постављена питања о „Витезовима Чуварима копља Светог Георгија“:   Који су ваши циљеви?, Да ли сте ви вјерска, војна или политичка организација?, Да ли сте ви тајна или јавна организација?, Какав је ваш однос према србској историји и србском насљеђу?, Да ли сте професионална...

Read more

—————

16/03/2011 19:18

КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ РЕДА ЧУВАРА КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА   На оснуву правила понашања и Правила, Статута Братства Србских Витезова „Чувари копља Светог Георгија“, на Сабору Рас Витезова одржаног 06. Маја 7518. (2010.) године  усвојен је :   КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ...

Read more

—————

07/05/2020 00:20

МОЛИТВА СВЕТОМ ГЕОРГИЈУ

Молитва Светом Георгију Сувереног војног витешког реда Чувара копља Светог Георгија   Нека копље Светог Георгија заблиста сјајно, свијетло и чисто. За ова времена смо га чували у Царској Лаври Хиландара, а данас у рукама Витешког реда спремно је да служи своме господару и убије аждају зла,...

Read more

—————