14/05/2023 17:36

СВЕТА ТАЈНА ТУМАЧЕЊА ГРБА

СВЕТА ТАЈНА ТУМАЧЕЊА ГРБА
СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ РЕДА ЧУВАРА КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

Према предањуг, Стефан Немања се за вријеме свога заточеништва у једној пећини завјетовао да ће изградити храм и основати монашки витешки ред посвећен Светом Георгију, коме се током живота молитвеним ријечима више пута усрдно обраћао за помоћ. Пошто је преузео врховну власт у српским земљама (1166.), Немања је основао Витешки ред Светог Георгија (1166) и отпочео градњу манастира. Црква је завршена 1171. године, како свједочи ктиторски натпис на западном порталу храма. Нешто касније, око 1175. године, црква је и осликана, а манастир је одмах стекао велики углед као прва владарска задужбина династије Немањића.

За вријеме владавине Стефана Уроша IV Душана Немањића  (1331 - 1355) дефинисан је и промјењен тадашњи изглед Грба Витешког реда Светог Георгија. Погледом на Храм Светог Георгија „Ђурђеве ступове“ примјећује се суптилна и симболичка веза иумеђу Храма и хералдичког рјешење Грба. 

  • Катедралне куле (столпе) ступови као архитектонски доминантно рјешење Храма, куле стражаре, које својим позицијама практично штите Храм са свих страна приказане су на Грбу у лику два бијела вука најважнија митолошка бића српске културе. За Србина се каже да је вук, и то је сасвим на свом мјесту утолико што је вук митски сродник и предак Србинов, уопште митски представник српског народа. У древној српској митологији култ вука је заузимао веома важно мјесто, а то поштовање вука – онога што вук симболише – свој израз је нашло и током дугог низа вјекова крштене историје Срба. Бијели вукови као симбол витешке чистоте и честитости. Куле су такође звоници који звоњавом комуницирају са паством, као и вукови који су приказани како завијају на Грбу окупљајући Витешки ред (чопор).

  • Припрата Храма као прочишћење пред улазак у Наос, архитектонски је рјешена кроз двије кровне конструкције уоквирене двјема кулама, које попут врхова копља стреме ка небу, на Грбу су приказане као витешко копље, копље Светог Георгија, симбол побједе над злом, ратничке снаге, посвећености, части и витешке службе, којег чврсто придржавају, штите и чувају вукови, а уједно и као основни симбол који је садржан у имену Витешког реда.
  • Крст на куполи изнад Наоса Храма као симбол хришћанства заштићен Кулама, пренесен је и на Грб гдје је обгрљен и на који се ослањају вукови. Дефиниција која најбоље одређује витештво је да је оно склад или синергија између духовног савршенства и свјетовне моћи.
  • Улаз у Храм на чијем прагу прелазимо рубеж (границу) која дијели царство небеско од царства земаљског на Грбу је приказан рукохватом копља, гдје хватањем за рукохват такође прелазимо рубеж између профаног и високоморалног кодекса и части витештва.  

Иако је Стефан Немања још као обласни владар градио цркве и манастире, манастир Светог Георгија у Расу представља прекретницу у владарској идеологији Немањића. На изузетном положају, недалеко од катедралног храма Рашке епископије, на старим духовним темељима, овај манастир заснива хришћанску мисао о српској државности - мисао о потпуном складу вјере и државе коју је уградио Стефан Немања у темељне вриједности српског друштва. Под његовим сводовима стицао је и млади Растко Немањић своја прва духовна искуства. Овај склад симболично је приказан кроз краљевску круну на Грбу.

СОЛАРНИ ВИТЕШКИ РЕД

„Ако високо врједнујеш доктрину Соларног реда, коју сада учиш и усвајаш, мислима и дјелима – никад је другима нећеш наметати, нити ћеш од других захтјевати или очекивати оно што од себе, доктрином васпитаван, изискујеш“. (Драгош Калајић – Кодекс Соларног реда)

„Речено је у нашим светим књигама да човјек „силну навалу која је прирасла уз њега, произашлу из ватре, ваздуха и земље, бучну и неразумну” треба „да савлада умом и доспје у облик свог првобитног и најбољег стања”. Тако магистрално означени пут борбе ума за обликовање садржаја инфериорних сфера људске „мјешавине”, против психичке, егзистенцијалне и социјалне анархије – води повратку ка „првобитном завичају”, ка „звезданим боравиштима”. (Драгош Калајић – Кодекс Соларног реда)

Сви православни храмови Олтар окрећу ка истоку, искону, мјесту Божјег рођења, мјесту рађања Сунца.

 

ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ

ХРАМ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

ГРБ

СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ РЕДА

ЧУВАРА КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

  

 

—————

Back


Contact

Суверени војни витешки ред Чувари копља Св. Георгија


Напомена:

Свјесно и са намјером пишемо срБски умјесто срПски, не користећи граматичко правило једначења сугласника по звучности!

детаљније


Актуелности


"Не говори Богу да си у невољи.
Реци невољи да си са Богом."

Каква је тачна и дубока мисао уложена у ову фразу!

Наши преци нису тражили од Бога да нешто учине за њих.
Добили су подршку Бога.
И знали су да ће све успети ако се труде!


Организација Братства

13/03/2011 23:30

НАЧЕЛА БРАТСТВА

  НАЧЕЛА Сувереног војног витешког реда ”Чувари копља Свetog Георгија” Н А Ч Е Л А СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД - ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА у својим је активностимаи у свом свеукупном дјеловању непрестано и потпуно прожет начелима хришћанства, хуманизма, витештва, људске честитости и...

Read more

—————

13/03/2011 23:43

БРАТСТВО СРБСКИХ ВИТЕЗОВА

 Најчешће постављена питања о „Витезовима Чуварима копља Светог Георгија“:   Који су ваши циљеви?, Да ли сте ви вјерска, војна или политичка организација?, Да ли сте ви тајна или јавна организација?, Какав је ваш однос према србској историји и србском насљеђу?, Да ли сте професионална...

Read more

—————

16/03/2011 19:18

КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ РЕДА ЧУВАРА КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА   На оснуву правила понашања и Правила, Статута Братства Србских Витезова „Чувари копља Светог Георгија“, на Сабору Рас Витезова одржаног 06. Маја 7518. (2010.) године  усвојен је :   КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ...

Read more

—————

07/05/2020 00:20

МОЛИТВА СВЕТОМ ГЕОРГИЈУ

Молитва Светом Георгију Сувереног војног витешког реда Чувара копља Светог Георгија   Нека копље Светог Георгија заблиста сјајно, свијетло и чисто. За ова времена смо га чували у Царској Лаври Хиландара, а данас у рукама Витешког реда спремно је да служи своме господару и убије аждају зла,...

Read more

—————